Home News

Особливості та технічні параметри кабелю вита пара 5E

09.09.2022

Одним з найпопулярніших кабелів для інтернет-підключень є вита пара 5е. Моделі, асортимент яких можна подивитися за цим посиланням https://e-server.com.ua/uk/kabel-vita-para/kategorija-cat-5e, забезпечують швидкість передачі даних на рівні до 1 Гбіт/сек. Цього вистачає для більшості завдань на кшталт перегляду потокового відео у високій якості, онлайн-ігор, відеоконференцзв'язку та іншого.

Вита пара категорії 5е складається мінімум з 8 провідників, яки є скрученими один з одним в пари з різним кроком. Це дозволяє запобігти індуктованим та електромагнітним перешкодам. Площа поперечного перерізу такого кабелю становить 0,82 кв.мм, а показник опору — 9,38 Ома максимум.

Про відмінності моделей витої пари цієї категорії читайте в статті.

Вита пара 5е: характеристики моделей кабелю

Витий дріт може мати провідники, виконані з міді або біметалу. Суцільномідні моделі користуються попитом для внутрішнього прокладання, тобто монтажу в приміщеннях. Такі моделі характеризуються стійкістю до зламів та згинання, добре проводять сигнал. Однак варто зазначити, що біметалеві кабелі зазвичай дешевші.

Кожен провідних витої пари має свою ізоляцію, яка робиться з полівінілхлориду. Також всі пари кабелю загорнуті в спеціальну зовнішню оболонку, яка захищає їх від зовнішніх впливів, включаючи вологу, пил та механічні пошкодження. Зовнішня оболонка може бути виконана з полівінілхлориду або поліетилену. Якою саме вона буде, залежить від умов експлуатації. Тож для монтажу у приміщеннях використовуються моделі з оболонкою з ПВХ. А якщо в приміщенні багато людей, то треба використовувати LSZH дріт — модель з безгалогеною та малодимною оболонкою.

А кабелі для вуличного прокладання (у ґрунті, під водою, на повітрі) мають поліетиленову оболонку. До речі, кабель для повітряного прокладання є підвісним та має трос, який робить дріт стійкішим до механічних навантажень.

Кабель вита пара 5е може оснащуватися захистом від радіочастотних перешкод. Моделі, які такого захисту не мають, маркуються як UTP. А ось кабелі, які мають такий захист, називаються екранованими. Вони мають різне маркування, яке залежить від типу та матеріалу екрана. Наприклад, популярними є кабелі FTP — дроти, в яких всі пари огорнуті захисною фольгою. Бувають моделі з подвійним екраном, наприклад, коли у кожної пари є захисне екранування, доповнене оболонкою з фольги на всіх парах. Також екранування може виглядати як мідна сітка.

Моделі відрізняються й кількістю пар. Як ми вже зазначили вище, у кабелю категорії 5е може бути мінімум 8 провідників, тобто 4 пари. Саме такої кількості вистачає для підключення одного користувача до інтернету. Алеж попитом користуються й кабелі, у яких пар набагато більше: так можна економити зусилля при проведенні інтернету. Річ у тім, що багатопарний дріт можна використовувати для підключення декількох абонентів.

 

 
 
 
rss